Свещарското изкуство и децата

DSC_4323

Знаете ли приятели, да се изправиш пред едно дете е вълнуващо, пред много деца също. Те питат, гледат, а ти стоиш с цялата си възраст и обиколки около Слънцето. Децата носят жизнерадостност, носят устрем, любознателност. Това е хубаво, а какво им носим ние? Ние – свещарите Аркобо провеждаме кръжоци по правене на свещи за малки и големи. Отзоваваме се с радост на покана за кръжок в детска градина, детски център или в училище. И тогава се изправяме, макар и често седнали на пода, пред децата. Носим им материали – восък и фитили и се опитваме да предадем нашето изкуство. Изкуство, което сме научили от природата – да обръщаме внимание на чудесата около нас, да си мислим за светлината и топлината, за цветята и пчелите, за службата на доброто и за търпението. Не се подготвяме за кръжоци непосредствено, а цял живот се опитваме да се подобряваме, да пазим искреността и човечността.

Правейки свещи, общуваме с децата. Имали сме много кръжоци, много деца са се радвали на свещите. Ние също сме се радвали и на децата и на свещите. Да обичаме децата е толкова лесно 🙂 Да обичаме възрастните също е постижимо. А любовта, тя не се състои във формите, а прелива – любов към природата, любов към работата с ръце, към аромата на восъка, към светлината и ароматите на цветята. Това са радостите на свещарите, които се стремим да споделим като едни живи съкровища, като нектара – когато всяка пчеличка носи по малко, кошерът се пълни и радостното жужене ни напомня за онзи пъстър и шарен дух на Живота.

Благодарим на всички, които ни помагат да правим това, което правим и да можем да показваме това изкуство на децата – свещарството.

Благодарим 🙂

 

DSC_4335

DSC_4321b

DSC_4324

DSC_4327

DSC_4328

DSC_4331

DSC_4332

DSC_4333

DSC_4316

DSC_4317