За свещарството и споделянето на светлина

DSC_2040

За свещарството:

Някога много, мнооогоо отдавна, един човек направил свещ за да свети. Ние, свещарите Аркобо никога не забравяме това, когато проявяваме своето изкуство. Изработваме нашите свещи, за да носят светлина на ума и топлина на сърцето. За това ги правим близко до природата – сякаш довършваме нейната работа. Ръчно изработваме свещи с ръце и сърце от чист пчелен восък и памучен фитил.

Правим ръчно-навити свещи, за да ги подаряваме и да помагаме и на други да споделят творческите сили на свещарството, които таи всеки един от нас. Бъдете свещари заедно с нас! Направете си свещ и ако тя ви усмихне, ще знаете как се чувстваме ние при нашата работа.

 

Началото

Всичко е започнало отдавна и започва всеки ден. Слънцето праща лъчи, цветята ги приемат, пчелите носят слънчевите дарове в кошерите, след това идват пчеларите и после свещарите…

Със свещи започнахме да се занимаваме, когато бяхме пчелари. Преди 9 години, в Стара планина, село Жеравна, селото на Йовков и на старопланинските легенди. Там започнахме да изработваме свещи и да пишем нашата легенда за свещарството. После правихме свещи на много места, обучихме стотици свещари. Защото да си направиш свещ – с ръце и сърце, и да я запалиш или подариш на някого, е нещо, което свети и стопля отвътре.

 

Свещарят в мен

„Свещарят в мен“ – така наричаме кръжоците по правене на свещи. Правили сме свещи с малки и големи, във фирми, в училища, в детски градини, на фестивали, на корпоративни събития и на поляни. Радвали сме се на всяка усмивка, на радостта да видим как някой се радва на своята първа свещ 🙂 Свещарят в мен е пътешествие на вътре към доброто и светлото в нас.

Често може да ни чуете да казваме, че истинското свещарство е когато имаме светлина в ума и топлина в сърцето. Тогава, вярваме и свещите са красиво и уханно проявление на хармонията в нас.

 

Сътвори вълшебство

Това е една вълшебна идея – двама свещари да съберат вълшебство в картичка. Събраха вълшебството, остана място и за свещ. Картичката „Сътвори вълшебство“ е още един начин да споделяме свещарството с най-различни хора – познати и непознати, приятели, приятели на приятели, приятели на приятели на приятели 🙂

В картчиката сме сложили парче восък, памучен фитил и упътване за изработка. Всеки, с ръце и сърце, може да направи сам своя свещ и да я нарече на някоя светла надежда. Така за минути във дланите се ражда свещ, а в човека засиява светъл копнеж.

Kartichka-Mecheta
Благодарност

Често благодарим на Слънцето за светлината, на пчелите за меда и восъка, на цветята за уханията и пъстротата, на хората за съумяването и добротата. Благодарим за изминалата година, за това, което ни радваше, светеше и топлеше през нея, благодарим и за това, което ни учеше да сме по-разумни, по-добри, по-приемащи и по-обичащи.

 

DSC_1352

Всеки може да подарява светлина и топлина

Всеки може да подарява светлина и топлина и за това не е необходима свещ. Свещта е само символ на това – красива външна проява на нещо съкровенно и вътрешно. И за тези празници ние свещарите Аркобо – продължаваме нашата работа – да правим хубави форми – свещи, които да пренасят светли пожелания и надежди.

Светла нова година за всички!
Нека бъде мирна, добра, радостна, плодородна и честита!

 

***

На утрото застанал на ръба,
унесен в светлата зора,
свещарят тихо си шепти
молитва за пресветли дни…

Навън е студ и скреж,
а в дланите се ражда свещ.

Свещарите Аркобо

 

 

Arkobo-4-in-1